Większość z nas uważa, że kupowanie żywności bez opakowania sprzyja ochronie środowiska, ponieważ w ten sposób nie produkujemy dodatkowych odpadów. Jednak zapominamy często o tym, iż żywność kupowana „luzem” szybciej się psuje i spora jej część jest marnowana. Z jednej strony mówi się o szkodliwym wypływie opakowań na środowisko, zapominając o innym, bardzo ważnym problemie cywilizacyjnym, jakim jest marnowanie żywności. Czy opakowania mogą pomóc w tej sprawie?
Przeciętny Europejczyk wyrzuca do kosza rocznie 92 kg jedzenia. To zwykle więcej, niż sam waży. Marnowanie żywności jest ogromnym problemem, szczególnie jeśli pomyślimy o krajach, w których ludzie przymierają głodem. 1/3 produkowanej żywności jest tracona w całym łańcuchu dostaw. W samej Unii Europejskiej marnuje się około 88 milionów ton żywności rocznie.
Powody marnotrawienia żywności są różne i dotyczą każdego elementu łańcucha dostaw, jednak jak wynika z badań, największą ilość żywności wyrzucają finalni konsumenci. Może to być skutek braku odpowiednich rozwiązań opakowaniowych.
Opakowania z tworzyw sztucznych odgrywają zasadniczą rolę podczas przetwarzania, magazynowania, transportu i ochrony oraz konserwacji produktów. Specjaliści są zdania, że odpowiednie rozwiązania opakowaniowe mogą pomóc w redukowaniu wyrzucanej żywności.
1. Wydłużony termin do spożycia
Dzięki opakowaniom z tworzyw sztucznych żywność dłużej pozostaje świeża i ładnie wygląda. Dodatkowo, wraz z rozwojem opakowań aktywnych wydłużających termin ważności o kolejne dni, marnuje się mniej żywności.
2. Ochrona przed uszkodzeniem
Opakowanie zapewnia bezpieczeństwo produktom przed uszkodzeniem mechanicznym w trakcie transportu oraz na półce w sklepie. Ta cecha rozwiązań opakowaniowych również minimalizuje straty w żywności.
3. Higieniczne rozwiązanie
Ludzie dotykają, naciskają warzywa i owoce „na luz”, po czym odkładają i zabierają te ładniejsze. Produkty szybko się wtedy psują, nikt ich nie kupuje, bo przestają być atrakcyjne. W efekcie zostają wyrzucone do kosza. Wśród zapakowanych produktów ten problem prawie nie występuje.
4. Opakowanie określa nam porcje
Wiele osób robiąc zakupy, pakuje do koszyka więcej produktów, niż faktycznie potrzebuje. Pakowane produkty określają nam pewne porcje produktów, dzięki czemu pomaga nam to wybrać odpowiednią ilość jedzenia. Mniejsze porcje pomagają zmniejszyć marnotrawienie żywności.
5. Funkcjonalność rozwiązań
Swój sukces opakowania z tworzyw sztucznych zawdzięczają funkcjonalności. Zapewniają konsumentom najwyższą jakość, są bardzo wytrzymałe i jednocześnie lekkie, elastyczne i bezpieczne. Opakowania „z plastiku” są nie tylko praktyczne, ale również stanowią niezbędną ochronę produktów.
PODSUMOWANIE
Opakowania nie rozwiążą całkowicie problemu marnotrawienia żywności, jednak mogą pomóc. Producenci muszę zastanowić się, w jaki sposób zoptymalizować rozwiązania, by przyczyniły się jeszcze bardziej do ograniczenia marnowania żywności. Wiele mówi się na temat rezygnacji z opakowań, jednak ze względu na swoje funkcję opakowania często pomagają ograniczyć marnotrawienie żywności. Korzyści środowiskowe są często wyższe niż negatywny wpływ opakowań dla przyrody.
Dlatego naszym celem, jako producenta opakowań, jest dostarczanie zrównoważonych rozwiązań. Zoptymalizowane opakowanie zapewnia wymaganą ochronę produktu, zużywa tak mało materiału, jak to możliwe, i w miarę możliwości nadaje się do recyklingu lub ponownego użycia.